Uw recht op transitievergoeding

Indien een werknemer ontslagen wordt door de werknemer zal de werknemer recht hebben op een financiële vergoeding. Aan de hand van deze vergoeding kan de ontslagen werknemer zich, gedurende de werkloze periode, financieel onderhouden. Toch zijn niet alle werknemers bekend met deze vergoeding. Indien je in loondienst gaat, is de kans aanwezig dat je ontslagen wordt. Als werknemer is het hierdoor belangrijk om te weten waar jij recht op hebt in deze situatie. In dit artikel kun je meer informatie vinden over de financiële vergoeding.

Financiële vergoeding bij ontslag

Zoals hierboven is aangegeven, zal de ontslagen werknemer recht hebben op een financiële vergoeding van de werkgever. Deze vergoeding wordt transitievergoeding genoemd. Zowel vaste als tijdelijke werknemers zullen recht hebben op de vergoeding. De transitievergoeding zal enkel worden ontvangen als het initiatief van de beëindiging van het dienstverband bij de werkgever ligt. 

Recht op de transitievergoeding 

De transitievergoeding wordt niet enkel uitgegeven als de werkgever een werknemer ontslaat. Ook in andere gevallen kan de transitievergoeding aan bod komen. Zo zal de werknemer ook een transitievergoeding ontvangen als hij / zij zelf ontslag heeft genomen, door ernstig verwijtbaar handelen of nalaten van de werkgever.

Hoogte van de transitievergoeding berekenen

De hoogte van de transitievergoeding is afhankelijk van het maandsalaris en het dienstverband van de werknemer. Per 1 januari 2022 zal de transitievergoeding maximaal €86.000 euro bruto kunnen zijn. Indien het jaarsalaris van de ontslagen werknemer hoger is dan dit bedrag, zal de vergoeding neerkomen op maximaal 1 bruto jaarsalaris. 

Uitbetaling van de vergoeding

Let op: de wet is niet verantwoordelijk voor de tijdige betaling van de transitievergoeding. In de wet zal enkel het recht op de wettelijke rente beschreven staan. Dit recht zal een maand na het einde van de arbeidsovereenkomst van start gaan. Kortom: de werkgever zal een verstandige keuze maken als de transitievergoeding tijdig wordt betaald.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.