WAT KAN EEN HORECA BOEKHOUDER VOOR UW BEDRIJF BETEKEKEN?

Veel horeca ondernemers proberen vaak zelf de boekhouding te doen voor hun onderneming, dit is voor de onervaren mensen vaak toch best lastig. Ondanks enkele simpele boekhoudprogramma’s kan er nog van alles misschien, buiten dat loop je ook kostbare uren mis die je aan je bedrijf kan besteden, een chefkok wil het liefst toch koken. Die ondernemingen zullen er goed aan doen om een horeca boekhouder in te huren, maar wat kunnen zij precies betekenen uw bedrijf?

FINANCIËLE ADMINISTRATIE

De financiële administratie is ontzettend belangrijk voor iedere onderneming, het is simpelweg ook gewoon iets wat u niet kunt ontlopen. Er kunnen met deze administratie fouten gemaakt worden waar u als ondernemer veel last van kunt krijgen, de belastingdienst kan altijd bij een bedrijf binnenvallen om het een en ander van de financiële administratie te controleren, wanneer hier fouten gemaakt zijn kan dat flinke boetes opleveren. Enkele zaken die bij de financiële administratie moeten worden bijgehouden zijn:

– De inkoop- en verkoopfacturen

– Bonnetjes van alle zakelijke aankopen

– Het overzicht van de kasadministratie

– Alle belastingaanslagen

– Belastingaangiftes

DE SALARISADMINISTRATIE

Voor horecabedrijven kan het ook lonen om de salarisadministratie uit te besteden, aangezien bedrijven in de horeca branche vaak werken met veel parttimers en oproepkrachten (jongeren met een bijbaan etc). Deze worden vaak per uur betaald dus hiervoor dit maakt de salarisadministratie in de horeca vaak een stuk lastiger dan in andere branches. De accountants met ervaring in salarisadministratie kunnen je ook op de hoogte houden van alle veranderingen in de regel- en wetgeving rondom dit onderwerp. Belangrijke zaken die ze uit handen kunnen nemen zijn: 

– Loonheffingen

– Loonaangiftes

– Arbeidscontracten

– Verzuimregistratie

– Sociale verzekeringen

DE JAARREKENING

De jaarrekening is voor iedere ondernemer (behalve mensen met een eenmanszaak) elk jaar weer verplichte kost, het is namelijk verplicht om de jaarrekening naar de Kamer van Koophandel (KvK) te sturen. In de jaarrekening staan allerlei financiële zaken van uw onderneming beschreven, in principe is het een jaarlijks financieel verslag en het is daarom ook redelijk uitgebreid. In de jaarrekening wordt onder andere de winst- en verliesrekening opgesteld met daarbij een overzicht van de balans. Buiten pure cijfers zullen alle zaken ook voorzien zijn van een uitgebreide toelichting zodat het voor iedereen te lezen is wat er werkelijk staat. De inhoud van de jaarrekening kan wel voor elk bedrijf verschillen, onderneming worden namelijk in 4 groepen gesplitst die ieder andere vereisten voor hun jaarrekening hebben.