Ontslagen? Bereken hier jouw transitievergoeding

Ontslag. Het is zoiets akeligs, en het kan om vele redenen gebeuren. Hoe je met je ontslag omgaat, dat verschilt per persoon, en het hangt af van de redenen van ontslag en wat je van de baan vond. Het kan zijn dat je ontslagen wordt bij je droombaan, of je kon op je werk juist heel goed met de mensen opschieten, wat ook altijd fijn is. Dan is het treurig om ontslagen te worden. Maar een beëindiging van de arbeidsovereenkomst hoeft niet altijd treurig nieuws te zijn. Misschien had je wel een hekel aan je baan en ben je blij dat je weg kan. Of je bent blij dat je weg kan omdat je baas zo’n lompe zoutzak is. Het hoeft dus niet altijd slecht nieuws te zijn. 

Er zijn verschillende manieren om een ontslagproces te ondergaan. De een dramatischer en met meer gezeik dan de ander. Je kan bijvoorbeeld je ontslag via een kantonrechter of UWV regelen. Dat zijn de twee routes die tijd en moeite kosten, voor beide jij en je werkgever. In de meeste gevallen wordt er gekozen voor het ontslag door middel van een beëindigingsovereenkomst

Wat is een beëindigingsovereenkomst? 

Ten eerste heeft deze een andere naam, namelijk een vaststellingsovereenkomst. Dit is een schriftelijke overeenkomst die jij en je werkgever persoonlijk moeten ondertekenen waarin jullie technisch gezien allebei tekenen voor een opschorting van de arbeidsovereenkomst. In de vaststellingsovereenkomst staan een heleboel termen waar jullie allebei mee akkoord moeten gaan. Je krijgt als werknemer onder bepaalde voorwaarden bij ontslag recht op een transitievergoeding. Je hebt recht op de vergoeding als je ouder dan 17 bent (dus vanaf 18) en 12 uur in de week werkt. 

Op de website kan je zelf het bedrag uitrekenen waar jij bij ontslag recht op hebt. Daarnaast kan je op de website ook uitrekenen hoeveel WW-uitkering je zou kunnen ontvangen als je daar recht op hebt.